Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany tort z cukinią

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki obrane 1,6 kg
cebula 1 szt
kiełbasa 400 g
cukinia 1 szt
marchew 1 szt
jaja 4 szt
mąka pszenna 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat kilka szczypt świeżo startej
oregano 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany tort z cukinią

Kroki postępowania

1

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków.
Krok 1 - Ziemniaczany tort z cukinią foto
2

Dodać jajka, przyprawy: sól i pieprz, oregano i obie papryki oraz gałkę muszkatołową. Wsypać mąkę pszenną i wymieszać.
Krok 2 - Ziemniaczany tort z cukinią foto
3

Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię umyć i zetrzeć także na dużych oczkach.
Krok 3 - Ziemniaczany tort z cukinią foto
4

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, Kiełbasę pokroić, wrzucić z cebulą na patelnię i przesmażyć (nie dodawałam tłuszczu, wystarczy to co się wytopi z kiełbasy).
Krok 4 - Ziemniaczany tort z cukinią foto
5

Do masy wmieszać starte warzywa.
Krok 5 - Ziemniaczany tort z cukinią foto
6

Następnie dodać kiełbasę z cebulą, wymieszać.
Krok 6 - Ziemniaczany tort z cukinią foto
7
Masę wyłożyć do dużej tortownicy i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 75-80 minut.
Krok 7 - Ziemniaczany tort z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 17.05.2016 20:01
bardzo smacznie wyglada
Agnieszka-87-25 17.05.2016 14:50
całkiem fajne
Justi2401 17.05.2016 14:45
Na pewno by mi smakował, bardzo lubię takie dania.
dodi 17.05.2016 14:03
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak