ziemniaczany budyń

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    75 dkg
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • tarty ser

    3 łyżki
  • białko

    2 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól

  • masło

    3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ziemniaki gotuję w małej ilości osolonej wody i dobrze tłukę, a następnie mieszam z żółtkami, serem, 2 łyżkami masła i ziołami. Ubijam białka i mieszam z masą. Formę budyniową smaruję tłuszczem i sypię bułką tartą. Napełniam formę i gotuję 40 minut. Gotowy budyń podaje polany stopionym masłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 30.08.2012 09:47
pycha
sznycel 21.08.2012 22:15
formę ziemniaczaną potrzebną do przygotowania budyniu można wstawic do piekarnika umiarkowanie nagrzanego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat