Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • ugotowane ziemniaki

    100 g
  • ugotowane buraki

    75 g
  • ricotta

    125 g
  • jajko

    1
  • szałwia

    3/4 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • masło

    do smażenia
  • szałwia

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę, żeby miały kremową konsystencję. Buraki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odciskamy sok. Ziemniaki, buraki, serek i jajko mieszamy ze sobą.
Krok 2 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
Dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pierogi.
Krok 3 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką.
Krok 4 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.
Krok 5 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
Pierogi należy dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
Krok 6 - Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą foto
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy szałwię i chwilkę podsmażamy pierogi. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 25.12.2013 21:49
Oryginalny farsz
pierniczkowo 05.08.2013 14:26
bardzo oryginalne nadzienie :)
Mona73 12.07.2013 09:40
ciekawe pierogi
malaczarna23 12.07.2013 08:33
smakowite pierożki
Konczi 12.07.2013 08:06
jak zawsze smacznie u Ciebie i powiało świetnym połączeniem - pierogi pierwsza klasa :D
Ola1984 12.07.2013 07:44
Fantastyczne pierogi i świetnie, kolorowe nadzienie.
kriko 12.07.2013 07:40
ciekawy pomysł sprubuje
Katarzyna59 12.07.2013 07:36
fajny pomysł
Krzysztof15 12.07.2013 07:14
ciekawe? nie jadłem
miroslawa 12.07.2013 04:58
wyszły kapitalne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat