Ziemniaczane racuchy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki surowe

    1 kg
  • ziemniaki ugotowane

    1/2 kg
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków, połączyć je razem. Dodać jajka, mąkę, sodę i doprawić do smaku.
Smażyć małe, rumiane placuszki i podawać z kwaśną śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 13.01.2013 11:20
ale smakowite
misia53 30.09.2012 20:46
ślicznie wyglądają
Goya 10.06.2012 10:42
super
anemon 26.03.2011 07:17
Bardzo apetyczne placuszki, muszę zapisac do zrobienia.
aeksandra 06.12.2010 09:58
mniam mniam..
radek305 25.11.2010 17:14
palce lizac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat