Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar
20 dkg
ziemniaki ugotowane
10 dkg
jajko
2 sztuki
maślanka
1/2 szklanki
brązowy cukier
4 czubate łyżki
mleko
1/2 szklanki
cukier waniliowy
32 g
Sklep Prymat
mąka pszenna
1 szklanka
proszek do pieczenia
1 szczypta
kiwi
2 sztuki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi

Kroki postępowania

1
Ziemniaki (np. takie, które pozostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków, przełożyć do miski.
Krok 1 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
2
Dodać do nich jajka, brązowy cukier, cukier waniliowy, maślankę i mleko, wymieszać.
Krok 2 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
3
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Krok 3 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
4
Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki. Kiwi obrać, pokroić w kostkę i dodać razem z rabarbarem do ciasta. Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
5
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią małe porcje ciasta.
Krok 5 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto
6
Placki smażyć na bardzo małym ogniu (żeby rabarbar zdążył zmięknąć) na rumiano z obu stron. Gotowe placki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Krok 6 - Ziemniaczane placki z rabarbarem i kiwi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak