Ziemniaczane pierożki z włoskim sosem winegret.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włoski sos winegret.
1 łyżka rzeżuchy
1 łyżka pietruszki
1 łyżka bazylii
1 łyżka estragonu
1 szalotka
2 korniszony
1 filecik sardeli w oleju
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka octu winnego

Wszystkie składniki sosu zmiksować, wymieszać z olejem orzechowym, solą i pieprzem.
Olej orzechowy idealnie pasuje do rzeżuchy.


Farsz:
150g pieczarek
1 mała cebulka
1łyżka posiekanej pietruszki
sól, pieprz
Przesmażyć posiekaną cebulkę i pieczarki.
Dodać pietruszkę i przyprawy.

2 duże ziemniaki
Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Na każdy plaster nałożyć trochę farszu z pieczarek.
Złożyć jak pierożki. Ząbkowanym kółkiem wyciąć na brzegu ząbki lub nie.
Pierożki przesmażyć na maśle klarowanym

Pierożki bardzo dobrze smakują właśnie z sosem ziołowym, ale nie ograniczam w wyborze innego..

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aga-25 09.10.2013 08:05
za pewne pyszne
Agnieszka-87-25 09.10.2013 07:59
fajna nowość
usmiech 09.10.2013 07:41
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat