Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane pierożki z włoskim sosem winegret.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane pierożki z włoskim sosem winegret.

Włoski sos winegret.
1 łyżka rzeżuchy
1 łyżka pietruszki
1 łyżka bazylii
1 łyżka estragonu
1 szalotka
2 korniszony
1 filecik sardeli w oleju
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka octu winnego

Wszystkie składniki sosu zmiksować, wymieszać z olejem orzechowym, solą i pieprzem.
Olej orzechowy idealnie pasuje do rzeżuchy.


Farsz:
150g pieczarek
1 mała cebulka
1łyżka posiekanej pietruszki
sól, pieprz
Przesmażyć posiekaną cebulkę i pieczarki.
Dodać pietruszkę i przyprawy.

2 duże ziemniaki
Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Na każdy plaster nałożyć trochę farszu z pieczarek.
Złożyć jak pierożki. Ząbkowanym kółkiem wyciąć na brzegu ząbki lub nie.
Pierożki przesmażyć na maśle klarowanym

Pierożki bardzo dobrze smakują właśnie z sosem ziołowym, ale nie ograniczam w wyborze innego..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 09.10.2013 08:05
za pewne pyszne
Agnieszka-87-25 09.10.2013 07:59
fajna nowość
usmiech 09.10.2013 07:41
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak