Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane paluchy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 30 dag
mąka 1,5 szklanki
masło 1 łyżka
sól do smaku
jajko 2 sztuka
pieprz do smaku
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane paluchy

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przekręcamy przez maszynkę o dużych oczkach. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, masło, jajko i przyprawy. Zagniatamy w jednolite ciasto.
Krok 1 - Ziemniaczane paluchy foto
2
Następnie z ciasta formujemy "rulony" tniemy na kawałki. Układamy na tacy. Drugie jajko roztrzepujemy i dodajemy przyprawę do ziemniaków. Smarujemy rulony i na każdym kładziemy kawałek żółtego sera.
Krok 2 - Ziemniaczane paluchy foto
3
Pieczemy ok 15 minut w temp. 200 stopni. Smacznego
Krok 3 - Ziemniaczane paluchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 08.01.2016 13:07
wyglądają ciekawie
Ela15 20.12.2015 13:08
fajne paluchy
Aleksandra/Olcia 29.09.2015 19:09
super przekąska
Motorek 29.05.2015 06:30
bardzo fajne
iskierka.ag 24.05.2015 18:10
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak