Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane łódeczki z łososiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniak 1 szt
szpinak świeży 50 g
łosoś wędzony plastry 100 g
śmietana 12% 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
masło 2 łyżki
oliwa 1 czosnkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane łódeczki z łososiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaka dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem, smarujemy masłem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok. 40 min (sprawdzamy patyczkiem, czy jest miękki).
Krok 1 - Ziemniaczane łódeczki z łososiem foto
2
Szpinak kroimy w paski i smażymy na łyżce oliwy czosnkowej ok 3 min. łososia kroimy w drobnę paski, zostawiając 1 plaster do przybrania.
Krok 2 - Ziemniaczane łódeczki z łososiem foto
3
Ciepłego ziemniaka przekrawamy na pół, łyżką wyjmyjemy miąsz, pozostawiając ok 0,5 cm brzegi w "łódeczce". Miąsz z ziemniaka mieszamy z usmażonym szpinakiem i pokrojonym łososiem. Dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki ziemniaka, pozostawiony plaster łososia przekrawamy na pół, zwijamy go i wkładamy w naszą łódeczkę tworząc maszt.
Krok 3 - Ziemniaczane łódeczki z łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 18.06.2013 18:43
Pięknie to wygląda!;)
Misiabe 06.03.2013 13:23
wygląda bardzo smakowicie!!!!
marcia7 05.03.2013 23:38
cos oryginalnego
Ania321 05.03.2013 22:47
wygląda bardzo zachęcająco :)
Paolcia 05.03.2013 22:35
pysznee jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak