Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kotleciki z nadzeniem twarogowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto ziemniaczane

ziemniaki ugotowane 5 sztuk
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 150 g
sól

Nadzenie

twaróg zmielony 25 dag
żółtko surowe 1 sztuka
cukier kryształ 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej do smażenia 5 łyżek
cukier puder 2 łyżki

Porada

jesli ciasto sie klei nalezy dodac wiecej mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kotleciki z nadzeniem twarogowym

1. Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko i cukier. Składniki wymieszac. 2. Ziemniaki wystudzic , rozdrobnic tłuczkiem , dodac do nich jajko , sól , mąkę i rekoma zabniesc szybko ciasto.
3. Ręce oprószyc obficie mąka i z kawałków ciasta formowac kotlety w ten sposó ze najpierw rrozpłaszczac je w dłoni będą miały wielkość dłoni. Kłaśc na środku porcję farszu, zakleić boki, uformować kotlet i smażyć na dość głębokim tłuszczu, na średnim ogniu do zezłocenia się z obydwu stron. Nadmiar tłuszczu osączyć na ręczniku papierowym, Podawać oprószone cukrem pudrem, Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 23.10.2015 14:52
pyszne kotleciki
Aleksandra/Olcia 23.10.2015 13:10
ziemniaczana baba ze mnie! zjadłabym porcyjkę
dom-agi 23.10.2015 11:16
Ciekawy pomysł!
slodkieniebo 23.10.2015 11:15
Bardzo lubię kotlety ziemniaczane :)
Futka 23.10.2015 09:47
Świetne i bardzo smaczne kotleciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak