Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane knedle z serem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka pszenna 25 dag
jajko 1 szt
sól

Nadzienie

ser biały 30 dag
jajko 1 szt
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 1-1,5 łyżki

Resztę składników

miód prawdziwy do smaku
granat pestki
sól

Porada

Knedle ziemniaczane nadziewane serem z dodatkiem cynamonu, podane z miodem i pestkami granatu to wyśmienite danie na słodko.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane knedle z serem

Kroki postępowania

1
Ser twarogowy włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jajko, cynamon i cukier.
Krok 1 - Ziemniaczane knedle z serem foto
2
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Ziemniaczane knedle z serem foto
3
Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce, połączyć z mąką, dodać jajko.
Krok 3 - Ziemniaczane knedle z serem foto
4
Szybko zagnieść ciasto, uformować wałki na posypanej mąką desce, pokroić na kawałki.
Krok 4 - Ziemniaczane knedle z serem foto
5
Każdy kawałek rozpłaszczyć i ułożyć porcję sera z cynamonem.
Krok 5 - Ziemniaczane knedle z serem foto
6
Dokładnie zlepić i uformować knedle. Wodę w garnku zagotować, osolić, stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać polane miodem lub syropem klonowym i posypane pestkami granatu.
Krok 6 - Ziemniaczane knedle z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 15.11.2016 23:08
takich jeszcze nie robiłam
ania2610 15.11.2016 19:06
bardzo lubię knedle z różnymi nadzieniami :)
bertpvd 15.11.2016 18:48
przepiękne knedle
halina17 15.11.2016 18:34
Dobre knedle :)
Małgorzata92 15.11.2016 18:16
Fajne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak