Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane blinki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt.
mąka 1 łyżka
sól do smaku
smalec do smażenia
kwaśna śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane blinki

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i połowę ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Druga połowę ziemniaków zetrzeć na tarce i połączyć z ugotowanymi ziemniakami. Dodać mąkę, jajko, sól do smaku, dokładnie wymieszać. Blinki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 07.11.2016 22:17
pyszności!
Renataj 07.11.2016 21:51
Oj zjadłoby się:) Tylko to ścieranie ziemniaków na tarce:(
bertpvd 07.11.2016 21:01
przepyszne danie
Lis 07.11.2016 20:53
Zawsze smakowite:)
Marta1986 07.11.2016 19:44
apetycznie wyglada
Urszula Świeca 07.11.2016 19:35
Wspaniałe placuszki.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak