Ziemniaczane babeczki po węgiersku

Ziemniaczane babeczki po węgiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Babeczki

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • jajka

    2 szt
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Gulasz

  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • olej do smażenia

  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    150 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • woda

    200 ml

Przyprawy do gulaszu

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • kostka rosołowa

    1 szt
  • liść lubczyku

    0,5 łyżeczki
  • papryka ostra Prymat

    0,5 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    0,5 łyżeczki
  • przyprawa curry

    0,5 łyżeczki
  • imbir mielony

    odrobina
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaczane babeczki po węgiersku foto
Babeczki: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut.
Krok 2 - Ziemniaczane babeczki po węgiersku foto
Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny.
Krok 3 - Ziemniaczane babeczki po węgiersku foto
Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki.
Krok 4 - Ziemniaczane babeczki po węgiersku foto
Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy jeszcze 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

08.10.2014 09:31
ekstra pomysł, fajnie to wyszło

mysza75

05.10.2014 17:20
jakie fajne baby z ziemniaków

Kuchenka

05.10.2014 12:50
fantastyczne :)

Anna20

05.10.2014 11:08
pysznie się prezentuje :)

jasiek

05.10.2014 10:53
pomysłowe podanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat