Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana zupa krem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
cebula biała 1 szt
por (biała część) 1/2 szt
marchew 2 szt
kostka rosołowa 1 szt - warzywna
śmietana 30% 100 ml
masło klarowane 1-2 łyzki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zupa krem

Ziemniaki , marchewkę, cebulę pokroić w kostkę a pora w półplasterki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć warzywa , rozpoczynając smażenie od ziemniaków i marchewki. Pod koniec dodać cebulę i por . Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę. Kostkę warzywną rozpuścić w 1,5 litrze wody i tym wywarem zalać podsmażone warzywa . Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Zmiksować i doprawić solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.06.2016 18:03
fajny przepis
IwonaKa 27.04.2016 17:20
pyszna,też robię podobną
gusia1000 13.04.2016 19:12
Na pewno dobra.
w mojej kuchni 13.04.2016 16:23
przepyszne smaki w daniu
Wacław 13.04.2016 15:32
pyszna lekka zupka :-)
Jolcia_90 13.04.2016 13:54
Ciekawa zupa :) Ostatnio polubiłam zupy kremy :)
Urszula Świeca 13.04.2016 08:37
Lubię taką zupkę.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak