Ziemniaczana zapiekanka z cukinią , szynką i beszamelem

Ziemniaczana zapiekanka z cukinią , szynką i beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt dużych
  • cukinia

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • cebula czerwona

    2 szt
  • szynka

    10 plastrów
  • mąka

    2 łyżka
  • masło

    2 łyżka
  • mleko

    500 ml /Ok
  • pietruszka zielona

    3 łyzka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Danie proste i łatwe;
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki
Marchew ścieramy na grubych oczkach .
Cebulka w piórka .Cukinię obieraczką do warzyw starłam w cienkie paski
szynkę również w paseczki .
Na patelni topimy masło,dodajemy mąką i zasmażamy chwilkę ,wlewamy mleko ,aż uzyskamy sos o konsystencji śmietany ,doprawiamy .
W naczyniu żaroodpornym na dno wlewamy część sosu , na to warstwami układamy warzywa doprawiajac tylko solą i pieprzem , na samą górę dajemy sos i pieczemy ok 50 min w tem. 180st

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

18.11.2012 17:37
Oj tak żywność droga ,staram się nie wyrzucać i wykorzystywać wszystko :)

Aleksandra15

18.11.2012 16:43
Bardzo fajny pomysł na resztki z lodówki, wykorzystam następnym razem ;-)

Anna133

18.11.2012 14:26
TO był dzień sprzątania lodówki , co w niej znalazłam to dodałam ,a beszamel zawsze dopełni całości :)

mikrusiak

18.11.2012 14:17
fajny pomysł...:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat