Ziemniaczana baba z meksykańskim sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    4-5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • olej

  • majeranek

    szczypta
  • grzyby suszone

    kilka szt
  • margaryna do smarowania formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do formy
  • sezam

    do posypania
  • Na sos:

  • sos meksykański

  • mięso mielone

    250 g
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzybki namoczyć ugotować, odcedzić i posiekać. Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą. Dodać mąkę przyprawić do smaku, dodać grzybki i jarzynkę, majeranek i mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, posypać grubo tartą bułką. Wylać masę ziemniaczaną wyrównać posmarować lekko olejem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 st .. piec ok 1 godzinę, w niższej formie krócej.

Mięso przysmażyć z cebulką, dodać sos meksykański Łowicz i zagotować.
Podawać z gorącą babą ziemniaczaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maryśka 31.05.2011 14:34
smaczna
kochanyptysiu 23.05.2011 12:27
piekna!
Ewa104 24.04.2011 19:38
Skuszę się na nią.
Ewa104 24.04.2011 19:38
Skuszę się na nią.
artur7 26.03.2011 13:45
smaczne
Nina7 26.03.2011 07:41
Super przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat