Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony sos pomidorowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory zielone 1 kg
papryka zielona 1 szt
czosnek 3 ząbki
cukier 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony sos pomidorowy

Pomidory obieramy ze skórki - ponieważ zielone /niedojrzałe/ pomidory są twarde skórka ciężko schodzi. Dlatego musimy je chwilkę pogotować w wodzie lub obierać nożem. Obrane pomidory kroimy na kawałki lub plasterki i wraz z sokiem przekładamy na patelnię / lub do garnka o grubym dnie/. Dodajemy szczyptę cukru i podsmażamy na małym ogniu często mieszając. Do pomidorów dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż pomidory rozpadną się, sok pomidorowy odparuje i wszystko zgęstnieje. Sos miksujemy blenderem, przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 min. Do sosu możemy dodać ulubione zioła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.11.2014 08:28
smaczny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak