Zielone szparagi zapiekane z warzywami i jajkiem

Zielone szparagi zapiekane z warzywami i jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielonych szparagów

    1 pęczek
  • zielonego groszku

    300 g
  • śmietany 36%

    250 ml
  • zielona papryka

    1 szt
  • jajka

    4 szt
  • pieczywo tostowe

    4 kromki
  • bazylia

    5-6 gałązek
  • masło do wysmarowania foremek

    3 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • papryka czerwona

    1 szt
  • parmezan

    100 starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać do 1/3 wysokości, gotować ok. 10 minut, odcedzić i ułożyć wraz z groszkiem w posmarowanych masłem foremkach do zapiekanek. Paprykę upiec, obrać ze skóry, oczyścić i również ułożyć w foremkach. Śmietanę wymieszać z parmezanem, doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i odrobiną bazylii. Powstałym sosem polać jarzyny. Na wierzch każdej z zapiekanek wybić jedno jajko, a następnie piec je 10-15 minut w temperaturze 200ºC. Pieczywo zapiec w tosterze i podawać z zapiekanymi warzywami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

02.04.2014 20:35
kiedyś się może przyda, bo szparagów jeszcze nie jadłam :D

Adamorek

23.05.2011 11:35
świetny przepis

Magdalena80

13.04.2011 23:51
ciekawy pomysł

szajba2

28.02.2011 15:43
szparag nie jadam bo nie lubię

Barbara55

01.11.2010 13:11
szparagi są okropne

rakow2

30.10.2010 16:21
czy ja wiem?

Ela20

28.05.2010 09:53
Szparagi są pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat