Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
zielonych szparagów
1 pęczek -
zielonego groszku
300 g -
śmietany 36%
250 ml -
zielona papryka
1 szt -
jajko
4 szt -
pieczywo tostowe
4 kromki -
bazylia
5-6 gałązek -
masło do wysmarowania foremek
3 łyżeczki -
pieprz
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
papryka czerwona
1 szt -
parmezan
100 starty
Przepis i sposób przygotowania Zielone szparagi zapiekane z warzywami i jajkiem
Szparagi obrać do 1/3 wysokości, gotować ok. 10 minut, odcedzić i ułożyć wraz z groszkiem w posmarowanych masłem foremkach do zapiekanek. Paprykę upiec, obrać ze skóry, oczyścić i również ułożyć w foremkach. Śmietanę wymieszać z parmezanem, doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i odrobiną bazylii. Powstałym sosem polać jarzyny. Na wierzch każdej z zapiekanek wybić jedno jajko, a następnie piec je 10-15 minut w temperaturze 200ºC. Pieczywo zapiec w tosterze i podawać z zapiekanymi warzywami.
Komentarze (7)