Zielone pierogi z kaczką i smardzami

Zielone pierogi z kaczką i smardzami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna luksusowa

    CIASTO - 300 gram
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • liście pokrzywy gotowane

    1 garść
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • smardze świeże albo suszone

    kilka sztuk
  • jajko

    1
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • bluszczyk kurdybanek siekany

    2 łyżki
  • szczypiorek posiekany

    1 łyżka
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • cebula

    SOS - 1/2 sztuki
  • masło

    1 łyżeczka
  • smardze świeże albo suszone

    kilka sztuk
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • woda

    ok. 100 (gorąca)
  • pierś z kaczki

    FARSZ - 2 gotowana
  • podroby

    FARSZ - 2 z kaczki
  • kremówka

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
Smardze oczyściłam dokładnie, opłukałam i wrzuciłam do garnuszka z 1 szkl. wrzątku - gotowałam 5 minut. Odcedziłam (wywar zachowałam) i posiekałam. Przypominam, że smardze są w Polsce pod ochroną! ja jeżdżę po nie wiosną na Słowację.

CIASTO - pokrzywę zmiksowałam z wodą w blenderze. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, olej i zieloną zawiesinę,
Krok 2 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
zagniotłam elastyczne ciasto - po kilku chwilach zagniatania nie powinno się lepić do rąk - jeśli tak by się nie stało to można dosypać odrobinę mąki. Ciasto zawinęłam w ściereczkę i odłożyłam na ok. 30 minut.
Krok 3 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
FARSZ - mięsa nie mieliłam - posiekałam je tylko drobno - bo chciałam żeby kawałeczki były wyczuwalne. Dodałam połowę smardzów, jajko, bułkę tartą, szczypior i przesmażoną na maśle, razem z kurdybankiem, posiekaną drobno cebulę. Wymieszałam dokładnie, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
SOS - posiekaną cebulę zeszkliłam na maśle, dodałam resztę posiekanych grzybów i wlałam wywar z ich gotowania - gotowałam aż płyn zredukował o połowę. Dodałam śmietankę i gotowałam aż sos nieco zgęstniał, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
PIEROGI - zielone ciasto podzieliłam je na 4 części a każdą jeszcze na 8 małych, wielkości niedużych orzechów włoskich. Utoczyłam z nich kulki a potem podsypując lekko mąką każdą rozwałkowałam na nieduży placuszek.
Krok 6 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
Na każdy nakładałam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi odkładając pierogi na ściereczkę. Gdy wszystkie były gotowe wrzucałam je partiami na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia.
Krok 7 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
Po wyłowieniu łyżką cedzakową kładłam na talerze, polałam sosem i ozdobiłam listkami kurdybanka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

01.12.2016 08:32
Chętnie bym spróbowała.

sezamek

20.07.2016 19:11
Super przepis

cukiereczek

11.04.2014 17:53
bardzo apetyczne

SmacznaPyza

06.01.2014 18:48
były bardzo pyszne, dziękuję :)

Kolorowa

05.01.2014 22:12
ale muszą być pyszne ;)

SmacznaPyza

26.06.2013 20:21
w taki sposób można barwić ciasto także inną zieleniną :)

Anna169Hosz

24.10.2012 14:19
Świetny przepis, podoba mi się ten pomysł z pokrzywą.

miroslawa

24.10.2012 05:27
mniam mniam

Wiesława1

23.10.2012 21:39
oj oj pyszności

Katarzyna/kate1980

23.10.2012 21:17
jak zwykle świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat