Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ciasto z bananami
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i sól, połączyć. Dodawać po jednym żółtku i miksować całość na najniższych obrotach. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę biszkoptową. Wyrównać całość i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 20-25 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, następnie wyjąc z blachy, oderwać papier do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia.
Masa:
Na soku ugotować trzy opakowania budyniu. Odstawić do wystudzenia. Ostudzoną masę zmiksować z cukrem, w osobnym naczyniu utrzeć masło. Połączyć obie masy za pomocą łyżki - lepiej już nie miksować, gdyż całość może się zważyć.
Galaretkę rozpuścić w podanej ilości gorącej wody i odstawić w chłodne miejsce aby stężała.
Banany pokroić w plastry równej grubości.
Z biszkoptu ściągnąć wierzchnią, podpieczoną skórkę. Na niego wylać masę budyniową. Masa musi szczelnie przylegać do boków formy, w której przygotowujemy ciasto. Masę trzeba pokryć równomiernie bananami, a całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i odczekać aż galaretka zetnie się całkowicie.