Przepis i sposób przygotowania na: Zielona szakszuka ze szpinakiem, papryką i serem feta
Zielona szakszuka ze szpinakiem, to:
- alternatywa dla szakszuki czerwonej, którą przygotowuje się na bazie papryki czerwonej i pomidorów z puszki;
- propozycja na sycące śniadanie ale również danie obiadowe;
- warto jeść ją w towarzystwie grzanek z ulubionego pieczywa.
Szukacie przepisu na szakszukę wege - zielona szakszuka z tego przepisu sprawdzi się idealnie! Brak w niej dodatku mięsa, a sam jej kolor nawiązujący do zieleni natury powinien zachęcić wegetarian do jej przygotowania.
1. Masło klarowane rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę szalotkę, paprykę i czosnek suszony Prymat.
2. Następnie dodajemy szpinak, kapary, oliwki, mieszamy i doprawiamy do smaku.
3. Do tak przygotowanego szpinaku wbijamy jajka i gotujemy ok. 3-4 minut tak aby białka się ścięły, a żółtka zostały płynne.
Przed podaniem szakszukę posypujemy posiekanymi oliwkami, rukolą i startym serem feta.