Zielona szakszuka z papryką, pieczarkami i serem feta

Zielona szakszuka z papryką, pieczarkami i serem feta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Rozpocznijcie dzień na zielono! Pomoże Wam w tym zielona szakszuka przygotowana na bazie zielonej papryki, pieczarek i liści szpinaku. To kolorowe danie sprawi, że uśmiech nie będzie schodził z Waszych ust aż do późnego wieczora. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • zielona papryka

    1/2 sztuki
  • liście szpinaku

    300 g
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • oliwki zielone Smak (pokrojone)

    5 sztuk
  • kapary całe Smak

    5 sztuk
  • jajka duże

    4 sztuki
  • ser feta

    3 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • grzanki z pieczywa wieloziarnistego

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zielona szakszuka z papryką, pieczarkami i serem feta

Zielona szakszuka, to:

- alternatywa dla szakszuki czerwonej, którą przygotowuje się na bazie papryki czerwonej i pomidorów z puszki;

- propozycja na sycące śniadanie ale również danie obiadowe;

- warto jeść ją w towarzystwie grzanek z ulubionego pieczywa.

1. Masło klarowane rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę szalotkę, paprykę i czosnek suszony Prymat.

 

2. Następnie dodajemy szpinak, kapary, oliwki, mieszamy i doprawiamy do smaku.

3. Do tak przygotowanego szpinaku wbijamy jajka i gotujemy ok. 3-4 minut tak aby białka się ścięły, a żółtka zostały płynne.

Przed podaniem szakszukę posypujemy posiekanymi oliwkami, rukolą i startym serem feta

Jeśli znudziły Wam się kanapki na śniadanie - koniecznie sięgnijcie po przepis na zieloną szakszukę. Z pewnością taka wariacja Wam posmakuje.

Doradca Smaku
By białka jaj się ścięły, a żółtka były płynne, warto przykryć patelnie pokrywką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat