Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 3 szklanki
woda gazowana 1 szklaka
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
aromat waniliowy 1 łyżeczka
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Jajka wbić do wysokiej miski i zmiksować z cukrem. Nie przerywając mieszania dodać 2 i 1/2 szklanki mąki oraz olej roztrzepany z wodą. Dodać jeszcze ok. 1,5 łyżeczki aromatu i proszek do pieczenia. Masę podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao a do drugiej pozostałą 1/2 szklanki mąki. Okrągłą formę wysmarować masłem i posypać pokruszonymi herbatnikami ( dobre będą Krakuski ) Następnie wlewać ciasta na przemian. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, piec około 50 minut. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szefowica 02.09.2013 18:43
Uwielbiam takie ciasta
Bernadeta1 01.09.2013 15:26
smaczne takie ciasto
Iwa27 01.09.2013 11:21
uwielbiam zeberke ;)
Janina 01.09.2013 10:54
Zebra, to moje ulubione ciasto;)
adelajda 01.09.2013 10:46
lubię to ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak