Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
mąka 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
kakao 4 łyżki
Polewa:
margaryna 0,5 kostki
mleko 3 łyzki
kakao 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Białka ubić na pianę razem z cukrem. Cały czas miksując dodawać po jednym zółtku. Następnie dodać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Podzielic na dwie części i do połowy dodać kakao. Wymieszać. W keksówce układać na zmiane ciasto jasne i ciemne. Piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę. Margarynę rozpuścić na wolnym ogniu, dodac mleko, cukier i kakao. Podgrzewając mieszać az wyjdzie jednolita polewa. Trochę przestudzić i polac po cieście. Można posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 16.07.2013 15:03
Smakowite ciasto. Proste i efektowne :)
Ola1984 16.07.2013 07:25
Bardzo lubię zebrę. Ciasto jest uniwersalne i efektowne.
monisia1977 16.07.2013 07:08
super wyglada
Mona73 15.07.2013 23:22
dawno nie robiłam, często i wychodzi zakalec, może spróbuję z tego przepisu
Milena87 15.07.2013 22:03
bardzo lubię to ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak