Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zebra

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
żółtko jajek 5 sztuk
mąka 3 szklanki
woda gazowana 1 szklanka
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 3 łyżki
aromat migdałowy kilka kropel
białko kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: zebra

Mąkę łączymy z proszkiem i przesiewamy na stolnice.

Białka jaja ubijamy na pianę. Dodajemy pod koniec powli cukier i żółtka jaja. Następnie dodajemy mąkę, olej, wode- dodajemy naprzemian, mieszaąc deliatnie . Po dodaniu składników, dodajemy 4 krople aromoatu migdałowego i mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 częsci, do jednej z nich dodajemy kakao.do drugiej zaś dodatkowo dwie łyżki mąki.

Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Kolejno wlewamy po łyżce ciasta i tak na przemian- jasna, ciemna, jasna , ciemna...
Ciasto pieczem w rozgrzanym piekarniku, początkowo w tem 160 stopni przez ok 20 minut, następnie zwiększamy temp do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut, spradzajac za pomoca patyczka, noża czy ciasto jest już gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 12.04.2013 20:46
Uwielbiam to ciasto.
mic 12.03.2013 15:39
to ja chyba zrobie
dianix 15.02.2013 22:07
dzięki zachecam do zrobienia
dianix 15.02.2013 22:07
dzięki zachecam do zrobienia
Botwinka 15.02.2013 10:06
Uwielbiam zebrę,proste,smaczne ciasto.Ładnie ci wyszła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak