Żeberka kroimy na porcje. W misce mieszamy keczup, sos sojowy, miód, posiekany imbir i zmiażdżony czosnek, dodajemy żeberka, mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy na 24 godz do lodówki. Następnego dnia wlewamy do miseczki szklankę wody i mieszamy z marynatą. Całość przekładamy do rondla, dusimy do miękkości, ostudzamy. Wstawiamy do lodówki na noc. Nagrzewamy piekarnik, wyjmujemy mięso z marynaty. Pieczemy lub smażymy mięso ok. 20min. polewając od czasu do czasu marynatą. Resztę marynaty gotujemy, aż powstanie gęsty sos. Bakłażan i cukinię kroimy na grube plastry, bakłażan solimy, odstawiamy na pół godz, aby stracił gorycz.Opłukujemy. Pieczemy razem z cukinią na grillu, pod koniec dodajemy pomidorki, przyprawiamy. Podajemy żeberka polane sosem i zieleniną.