Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żeberka z marchewką duszone w winie

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka
500 g
marchewka
2
cebula
1
czosnek
3 ząbki
wino czerwone wytrawne
pół szkl
cukier brązowy
2 łyżeczki
majeranek
Sklep Prymat
bazylia
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
wywar drobiowo-wołowy
400 ml
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z marchewką duszone w winie

Żeberka umyć osuszyć, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć na złoty kolor żeberka z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić na kawałki ok 3 cm, cebulę pokroić na plastry.
Przysmażone żeberka przwłożyć do garnka, dodać marchewkę, cebulę, posiekany czosnek i przyprawy. Podlać winem i rosołem. Dusićpod przykryciem ok godzinę. Nastepnie odkryć, dodać cukier i odparować sos.

Podawać z ziemniakami i sałatką lub konserwowym ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 02.03.2014 13:44
Bardzo lubię żeberka w winie - fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak