Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka wieprzowe
1,2 kg -
marchew
1 szt -
por
1/2 szt -
seler
1/2 szt -
ziele angielskie
4-5 ziaren -
pieprz
4-5 ziaren -
oliwa
200 ml -
sól
1 szczypta -
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
4 łyżki -
śmietana 36%
200 ml -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt
Przepis i sposób przygotowania Żeberka wieprzowe marynowane w przyprawie do żeberek z miodem prymat
Żeberka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na gorącej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć żeberka z obu stron na złoty kolor. Następnie mięso przełożyć do rondelka i zalać wrzącą wodą. Warzywa obrać, umyć, pokroić w plastry i dodać do mięsa. Wywar doprawić do smaku liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, solą i 1 łyżką przyprawy do żeberek z miodem. Całość gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie, a kości będą bez problemu odchodziły. Następnie żeberka wyjąć z wywaru i schłodzić.
Oliwę z oliwek wymieszać z 3 łyżkami przyprawy do żeberek z miodem. Tak przygotowaną marynatą zalać żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po zamarynowaniu żeberka pokroić na porcje i usmażyć na patelni grillowej.
Wywar pozostały z gotowania żeberek zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, zagotować i podawać jako sos do żeberek.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)