Żeberka w winie na pomidorowo

Żeberka w winie na pomidorowo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1,5 kg
  • oliwa

    1 łyżka
  • cebula

    2 szt
  • szalotki

    3 szt
  • pieprz

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • papryczka chilli

    1 szt
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • pomidory z puszki lub koncentrat

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • BAZYLIA SUSZONA

    1 łyżeczka
  • rosół wołowy

    1 szklanka
  • tymianek

    1 (posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka pociąć na porcję. Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron na rumiano,
dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając
przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe
składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte
pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć,
żeby sos trochę odparował i zgęstniał. Podałam z ryżem, można też z kapustą kiszoną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasiax18

04.07.2012 19:30
extra

artur7

30.07.2011 07:14
wspaniałe

novita26

15.06.2011 09:17
fajny pzrepis

monika154

13.06.2011 09:11
pycha

Mariusz10

08.06.2011 00:00
super

jolita

07.06.2011 07:52
fajne

Olaa

05.06.2011 20:02
ciekawe

aginaa

14.05.2011 20:25
pycha

Katarzyna/kate1980

11.05.2011 17:27
super przepis

amorzenek

10.05.2011 07:59
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat