Żeberka w winie na pomidorowo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1,5 kg
  • oliwa

    1 łyżka
  • cebula

    2 szt
  • szalotki

    3 szt
  • pieprz

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • papryczka chilli

    1 szt
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • pomidory z puszki lub koncentrat

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • rosół wołowy

    1 szklanka
  • tymianek

    1 (posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka pociąć na porcję. Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron na rumiano,
dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając
przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe
składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte
pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć,
żeby sos trochę odparował i zgęstniał. Podałam z ryżem, można też z kapustą kiszoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiax18 04.07.2012 19:30
extra
artur7 30.07.2011 07:14
wspaniałe
novita26 15.06.2011 09:17
fajny pzrepis
monika154 13.06.2011 09:11
pycha
Mariusz10 08.06.2011 00:00
super
jolita 07.06.2011 07:52
fajne
Olaa 05.06.2011 20:02
ciekawe
aginaa 14.05.2011 20:25
pycha
Katarzyna/kate1980 11.05.2011 17:27
super przepis
amorzenek 10.05.2011 07:59
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat