Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka wieprzowe
1,5 kg -
oliwa
1 łyżka -
cebula
2 szt -
szalotki
3 szt -
pieprz
1 szczypta -
oregano
1 szczypta -
papryczka chilli
1 szt -
wino czerwone wytrawne
1/2 szklanki -
pomidory z puszki lub koncentrat
1 szt -
przecier pomidorowy
1 łyżka -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka -
rosół wołowy
1 szklanka -
tymianek
1 (posiekany)
Sposób przygotowania
dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając
przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe
składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte
pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć,
żeby sos trochę odparował i zgęstniał. Podałam z ryżem, można też z kapustą kiszoną.
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)