Żeberka w suszonych kwiatach z płatkami chilli na cukinii duszonej w winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • płatki chille

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyzeczki
  • cukier kandyzowany

    5 kryształków
  • cukinia

    2 szt
  • wino czerwone wytrawne

    1 szl
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżeczki /
  • oliwa

    1 łyżka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • suszone kwiaty

    1 (lawendy)
  • suszone kwiaty

    1 (nagietka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka myjemy , osuszamy i kroimy miedzy kosteczkami ,każdy kawałek doprawiamy podanymi przyprawami ( można je wcześniej zmieszać razem ,lub kupić gotową mieszankę ) oprócz cukru , Do formy żaroodpornej dajemy łyżkę oliwy i całą ją smarujemy pędzlem , następnie wkładamy nasze żeberka i cukier , on da nam chrupiącą skarmelizowaną skórkę ,wkładamy do piekarnika na 60 min do tem.170 st . W tym czasie obieramy 2 cukinie i obieraczką ścieramy ją tak by powstały wstążki , do garnka wlewamy wino i wkładamy naszą cukinię , dodajemy odrobinkę soli i 3 kryształki cukru kandyzowanego , dusimy do odparowania wina . Podajemy od razu po przyrządzeniu .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 21.10.2013 20:30
świetna nazwa i świetny przepis
Anna133 21.10.2013 08:54
tak na początku dobrze jest przykryć , by nam nie wyschło , pod koniec odkryć by nabrało chrupkości >
SmacznaPyza 20.10.2013 14:07
pieczemy pod przykryciem czy bez ?
Anna133 20.10.2013 09:01
wyszło smacznie i aromatycznie
babajaga1969 19.10.2013 17:52
poezja słów i smaku - pyszne muszą być
Aleksandra/Olcia 19.10.2013 17:00
mniam mniam
Marta1986 19.10.2013 16:51
smakowicie wyglada
artur7 19.10.2013 16:39
wykwint ne danie
Ania84 19.10.2013 16:13
Skomplikowanie brzmi ale pysznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat