Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • tarty chrzan

    2 łyżeczki
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • posiekana zielenina

    2 łyżki
  • oregano

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia

    2 łyżki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    3 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka dzielimy na porcje i dokładnie oczyszczamy. W garnku zagotowujemy około 2 szklanki wody wraz z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim żeberka. Usmażone żeberka przekładamy do garnka z wodą i przyprawami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości. Gdy mięso i warzywa będą miękkie zaprawiamy je śmietaną, koncentratem pomidorowym, chrzanem i mąką. Najlepiej wszystkie te składniki wymieszać ze sobą w miseczce i połączyć z gorącym wywarem z gotowania żeberek, wtedy sos nie będzie miał grudek. Na koniec sos doprawiamy do smaku odrobiną Kucharka i pieprzu. Możemy dodać też sól. Dodajemy oregano i zioła prowansalskie i zagotowujemy. Posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 06.07.2013 08:24
bardzo smaczne
IKrakowianka 20.07.2012 22:58
fajny pomysł na obiad z żeberek
Iwusia 18.11.2010 12:48
sosik musi być smacznym połączeniem :)
Migori 07.10.2010 11:09
właśnie dziś mam na obiadek, ale tradycyjne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat