Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w herbacie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula
papryka czerwona
jabłka 2
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
Rozmaryn suszony Prymat
mąka
oliwa
herbata zielona 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w herbacie

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Żeberka natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, skropić oliwą, dodać też czosnek i odstawić. W tym czasie obrać cebulę i paprykę, pokroić na ósemki. Jabłka umyć, nie obierać, tylko pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Mięso oprószyć mąką i na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć z obu stron. Herbatę wsypać do miski, zalać litrem gorącej wody. W naczyniu do zapiekania ułożyć podsmażone mięso z cebulą, papryką i jabłkami. Dodać soli, pieprzu i pozostały sos po smażeniu z patelni. Na koniec naparem wraz z liśćmi herbaty zalać mięso. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na 15 min. potem zdjąć pokrywę i piec jeszcze 20 minut. Podawać z kaszą kuskus

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 10.10.2013 22:37
Robiłam mięsko w kawie.Teraz czas na herbatkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak