Żeberka w herbacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • cebula

  • papryka czerwona

  • jabłka

    2
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • mąka

  • oliwa

  • herbata zielona

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Żeberka natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, skropić oliwą, dodać też czosnek i odstawić. W tym czasie obrać cebulę i paprykę, pokroić na ósemki. Jabłka umyć, nie obierać, tylko pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Mięso oprószyć mąką i na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć z obu stron. Herbatę wsypać do miski, zalać litrem gorącej wody. W naczyniu do zapiekania ułożyć podsmażone mięso z cebulą, papryką i jabłkami. Dodać soli, pieprzu i pozostały sos po smażeniu z patelni. Na koniec naparem wraz z liśćmi herbaty zalać mięso. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na 15 min. potem zdjąć pokrywę i piec jeszcze 20 minut. Podawać z kaszą kuskus

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata999 10.10.2013 22:37
Robiłam mięsko w kawie.Teraz czas na herbatkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat