Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w coli i ketchupie

5.0
(514)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 70 dag
miód 3 łyżki
Coca-Cola 3/4 szklanki
ketchup pikantny 3 łyżki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w coli i ketchupie

Żeberka z colą i ketchupem są świetnym pomysłem na obiad. Przygotowanie ich zgodnie z tym przepisem pozwala na uzyskanie miękkiego, kruchego mięsa z żeberek, które z łatwością odchodzi od kości. Połączenie coli i ketchupu w marynacie może wydawać się nieco dziwne, ale trzeba zaufać procesowi przygotowania! Mięso dzięki tym dwóm składnikom uzyskuje odpowiednią konsystencję, ale i smak. Żeberka w coli to sposób na kruche, soczyste i przepyszne kąski!

Jak zrobić żeberka w coli i ketchupie?

1

Żeberka kroimy w paski.

2

Miód, Coca-Cole i ketchup mieszamy razem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

Żeberka wkładamy do marynaty i zostawiamy najlepiej na całą noc.

4

Następnie mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 minut.

Marynowanie żeberek w coli pozwala na uzyskanie kruchego i odchodzącego od kości mięsa. To właśnie jest najważniejsze w przygotowaniu tego typu dania. Co więcej, połączenie coli i ketchupu w marynacie nadaje żeberkom smak niczym z amerykańskiej restauracji, gdy zamówimy żeberka BBQ!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lukasz 27.02.2024 15:16
Można pięc je w naczyniu żaroodpornym przykryte folia aluminiową?
Artur 24.12.2022 15:59
Ten przepis różni się znacznie od innych, podobnych ale próbowałem go i wiem, że jest świetny. W reszcie przepisów na żeberka w coli i keczupie, ludzie żałują keczupu i coli, proporcje są znacznie mniejsze + dodawany jest czosnek. Jak dla mnie czosnek, miód i cola się gryzą. Od siebie dodaje jeszcze paprykę wędzoną/ostrą/słodką ale w niewielkiej ilości oraz pieprz cayenne żeby odpowiednio marynatę doprawić ;) Pozdrawiam :)
Martyna 22.10.2022 15:44
Robiłam podwójną porcję czy marynata powinna być taka wodnista czy gęsta? Bo u mnie wyszła wodnista
Doradca Smaku 28.10.2022 13:51
Konsystencja marynaty nie powinna wpływać negatywnie na smak, jeśli trzymałaś się proporcji, to wyszła prawidłowo! Pozdrawiam :)
MrRiverdance 06.03.2022 09:42
Sprawdzone wielokrotnie ,nawet dziś już są w piekarniku ,żeberka doskonałe i bardzo proste w ykonaniu
Justyna Jussstiii 15.05.2017 21:51
wygląda super :) cos dla mojego "starego" :)
edytazaw89@wp 25.03.2017 16:28
Wygląda pysznie
Bożena Matuszczyk 27.01.2017 09:21
Wyglądają bardzo apetycznie i kusząco;)
Janina 26.01.2017 16:52
Smaczne mięcho;))
Madzai 26.01.2017 12:24
Bardzo ciekawe połączenie
pestka 26.01.2017 10:47
smaczny obiad
MagdalenaIC 26.01.2017 10:26
Muszę w końcu takie przygotować :)
mirosława4 26.01.2017 10:13
wyśmienite mięsko
hanbes 26.01.2017 09:41
Ja pierdziele! Na sam widok ślinka cieknie...
Franciszek 26.01.2017 00:37
ciekawy pomysł
Renataj 25.01.2017 23:51
Uwielbiam takie - połączenie coli, miodu i keczupu w marynacie jest super:)
Wafelek2601 25.01.2017 22:03
Słyszałem że są przepyszne.
MrRiverdance 06.03.2022 09:43
Są wyśmienite a samo przygotowanie jest dziecinnie proste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak