Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka na winie z odrobiną jabłka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1 kg
smalczyk roślinny z jabłkiem 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
jabłko 1 szt
wino czerwone 3/4 szklanki
cebula 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 kulki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka na winie z odrobiną jabłka

Żeberka myjemy osuszamy i kroimy na porcje. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Brytfanne nagrzewamy dajemy 2 łyżki smalczyku roślinnego , dolewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę . Żeberka solimy , doprawiamy pieprzem i układamy w brytfance. Smażymy z obu stron na złoto. Dodajemy starte jabłko, liść laurowy i ziele angielskie. Zwiększamy ogień i podlewamy czerwonym winem. Redukujemy alkohol. Smaży mięso. Obracając je co pewien czas aby nie przywarło. Podlewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 30.01.2014 20:24
Ciekawy pomysł.
Joannasz3190 30.01.2014 19:44
Super połączenie :)
Czyki 30.01.2014 19:13
Bardzo pysznie wygląda Twój talerzyk:)
patryska76 30.01.2014 19:08
Ciekawe smaki ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak