Żeberka na słodko z miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • miód płynny

    3 łyz.
  • musztarda

    2 łyz.
  • sos sojowy

    1 łyż
  • majeranek

    1 łyz
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka należy dokładnie umyć i osuszyć. Dzielimy je na porcje po dwie kostki każdy kawałek. Miód, musztardę, sos sojowy i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie nam jednolita konsystencja. Marynatą smarujemy mięso z każdej strony. Zostawiamy jej nieco, aby posmarować mięso w czasie pieczenia. Marynujemy dwie godziny w lodówce. Żeberka układamy na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Masła tak około jednej łyżeczki. Pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. W połowie pieczenia smarujemy je marynatą. Pięć minut przed końcem ustawiamy na 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 19.01.2017 14:06
Z miodem to i ja robię :)
gusia1000 18.01.2017 15:52
Dobre jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat