Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka wieprzowe
800 gram -
rosół warzywny
1 litr -
oliwa
150 mililitrów -
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
-
chrzan tarty
1 łyżka -
papryka czerwona
1 sztuka -
żółta papryka
1 sztuka -
Grill przyprawa ziołowa Prymat
-
suszone pomidory z czosnkiem
8 sztuk -
ser mozarella
40 gram -
ocet balsamiczny
1 łyżka
Do smaku:
-
Sól ziołowa jodowana Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Żeberka grillowane z papryką
Żeberka oczyścić, umyć i ugotować do miękkości w rosole warzywnym. Po wystudzeniu pokroić na porcje, a następnie zamarynować w oliwie z dodatkiem przyprawy do żeberek i chrzanu. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po zamarynowaniu mięso upiec na grillu po 5 minut z każdej ze stron, uważając, aby skórka się nie spaliła. Papryki umyć, posolić, posmarować oliwą i piec na grillu aż do momentu zarumienienia skórki. Po upieczeniu papryki przełożyć do miski i dokładnie przykryć folią, a po wystudzeniu oczyścić, podzielić na 4 części i zdjąć skórkę. Każdą część zawinąć wraz z mozzarellą i suszonymi pomidorami, spiąć wykałaczką i marynować w oliwie z dodatkiem przyprawy grill ziołowy i octu balsamicznego. Tak przygotowane papryki grillować ok. 5 minut, od czasu do czasu skrapiając marynatą. Aromatyczne żeberka podawać z grillowaną papryką.
Komentarze (3)