Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w sosie warzywnym

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

To proste danie ale trzeba je odpowiednio długo dusić, żeby odchodziły od kości. Dodatki dowolne: kasza, ziemniaki, kopytka, kluski śląskie :)

Składniki:

Przygotowanie mięsa

żeberka wieprzowe 1 kilogram
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
seler 1 ćwiartka
pietruszka 1 sztuka
por 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
czosnek (roztarty) 2 sztuki
olej 100 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 1 sztuka

Porada

Jeśli damy dużo warzyw to zagęszczą one nam sos naturalnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w sosie warzywnym

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami z czosnkiem. Odstawić na kilka godzin.

Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy dość mocno żeberka aż się zarumienią. Następnie na tej samej patelni podsmażamy cebulę i warzywa. Chwilę przesmażamy. 

Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy zimną woda tak, aby mięso było prawie przykryte. Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie i dusimy minimum 1h15minut.

Miękkie żeberka wyjmujemy, a warzywa miksujemy dokładnie dodając łyżkę musztardy. Układamy i polewamy sosem z warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak