Żeberka duszone w sosie warzywnym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

To proste danie ale trzeba je odpowiednio długo dusić, żeby odchodziły od kości. Dodatki dowolne: kasza, ziemniaki, kopytka, kluski śląskie :)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przygotowanie mięsa

  • żeberka wieprzowe

    1 kilogram
  • cebula

    2 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler

    1 ćwiartka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • czosnek (roztarty)

    2 sztuki
  • olej

    100 mililitrów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami z czosnkiem. Odstawić na kilka godzin.

Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy dość mocno żeberka aż się zarumienią. Następnie na tej samej patelni podsmażamy cebulę i warzywa. Chwilę przesmażamy. 

Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy zimną woda tak, aby mięso było prawie przykryte. Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie i dusimy minimum 1h15minut.

Miękkie żeberka wyjmujemy, a warzywa miksujemy dokładnie dodając łyżkę musztardy. Układamy i polewamy sosem z warzyw.

Dariusz33
Jeśli damy dużo warzyw to zagęszczą one nam sos naturalnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat