Żeberka duszone w porach i cebuli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    3 szt
  • por (białe części)

    4 szt
  • czosnek

    5 ząbków
  • smalec

    3 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • żeberka

  • bulion

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pory oczyszczamy i kroimy w ok. 0,5 cm plasterki. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki z 2-3 kostkami i obsmażamy na rumiano na smalcu. Dolewamy pół szklanki bulionu, przykrywamy i dusimy ok. 15 min. Wsypujemy cebulę i dusimy ok. 5 min. Następnie dodajemy czosnek, mieloną paprykę, sól, pieprz i bulion. Dusimy ok. 10 min. a następnie dodajemy por. Dusimy do czasu aż por zmięknie. Do cebuli możemy dodać jeden strąk czerwonej papryki a do pora pokrojone w kostkę małe jabłko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 08.11.2012 18:13
pyszna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat