Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenn
0,5 kg -
mąka żytnia
0,5 kg -
drożdże
10 dkg -
słonecznik łuskany
10 dkg -
płatki owsiane
1 szklanka -
otręby pszenne
1 szklanka -
sól
2 łyżki -
cukir
2 łyżki -
żółty ser
20 dkg -
woda letnia
1,2 litra -
dynia
10 dkg -
siemię lniane
0,5 (ziarenka)
Przepis i sposób przygotowania Zdrowy chleb
Jeżeli użyjesz drożdży sypkich robienie zaczynu nie jest konieczne ale pamiętaj, że na podaną ilość składników musisz użyć ok. 3 opakowań drożdzy sypkich.
Pozostałe sypkie składniki wymieszać razem + sól. Wlać do tego zrobiony wcześniej zaczyn lub dodać drożdże sypkie. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Gdybyś chciał chlebek serowy w momencie mieszania składników można dodać pokrojny w kosteczkę ser.
PAMIĘTAJ! w przypadku użycia drożdzy sypkich można ale nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie można je odrazu przełożyć do blaszek i piec.
Jak ciasto wyrośnie wyłożyć je do blaszek wyłożonych pergaminem do wysokości ok 2/3 blaszki. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec bez termoobiegu w tem. 220 st. C ok 1,5 godziny lub w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 200 zt. C przez 1,5 godziny.
Po upływie czasu pieczenia wyjmij blaszkę i wyłóż chleb na lnianą ściereczkę. Opukaj spód chleba, gdy jest gotowy powinien dawać \"Głuch odgłos\" jeśli jeszcze jest miękki włóż go ponownie do piekarnika celem dopieczenia.
Po upieczeniu wyłóż chleb z foremek, ściągnij pergamin i owiń chleb w wilgotną ściereczkęlnianą aż do wystudzenia.
Chleb przechowuj w suchej lnianej ściereczce i w worku, najlepiej w lodówce. Chleb spokojnie wytrzymuje tydzień i nie ma porównania z kupnymi chlebami.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się