Zawijasy Agi w cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • drożdże

    25 gram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
  • oliwa

    3 łyżeczki
  • sól do smaku

    3/4 łyżeczki

Farsz

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    250 gram
  • ząbki czosnku

    2
  • cebula biała

    1
  • papryka czerwona

    1/2
  • ogórki konserwowe

    2
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • ser żółty starty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Robimy rozczyn z drożdży, cukru i wody, odstawiamy by się spieniły. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę i rozczyn, zagniatamy ciasto, po woli dolewamy ciepłą wodę. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz: Czosnek siekamy drobno, i rumienimy na oleju, siekamy drobno cebulę i szklimy z czosnkiem i szczyptą soli. Dodajemy mięso mielone, gdy się zetnie, dodajemy paprykę pociętą drobno, ogórki konserwowe, koncentrat, oregano, sól i pieprz do smaku. Smażymy wszytko razem kilka minut.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 równe części i wałkujemy na prostokątne placki. Układamy na nich farsz, posypujemy żółtym serem i zawijamy go. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, możemy posypać jeszcze startym serem żółtym, i pieczemy 15 minut w 220 stopniach.
agaK.
Możemy jeść pokrojone na dzwonka ale ja polecam przekroić w połowie i jeść jak hot-dogi w bułce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 15.09.2015 19:44
bardzo fajny przepis,na pewno smaczne danie
misia53 15.09.2015 15:40
fajne zawijaski, podobają mi się
mirosława4 15.09.2015 14:35
bardzo dobre
Jumper123 15.09.2015 12:54
świetny przepis mniam mniam
Justi2401 15.09.2015 12:53
Smakowitości ;) Uwielbiam takie dania.
krokus 15.09.2015 12:18
to musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat