Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijany makowiec drożdżowy

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Mięciutkie i wilgotne, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię. Przepis na domowy makowiec.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1 kg
żółtka duże 6 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 16 g
mleko 2 szklanki
masło 20 dag
drożdże świeże 20 gramów

Masa makowa:

mak 0.5 kg
jajka duże 3 sztuk
masło 15 dag
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijany makowiec drożdżowy

Mak sparzyć, odcedzić 3-krotnie przemielać z cukrem, dodać żółtka, rozpuszczone wystudzone masło, olejek migdałowy, a na koniec ubić białka i dodać do maku i wymieszać.

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozprowadź z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaj do tego łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn odłóż na 10-15 minut, by podrósł. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, wlej do mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, a następnie zagnieć na gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodzić od miski.

Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3-4 części, rozwałkuj na prostokąt 30×35 cm. Posmaruj je białkiem i wyłóż na nie masę makową. Ciasto zwiń w rulon, podwijając pod spód końcówki ciasta. Ciasto odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem.

Piecz ok 50-60 minut w 170 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak