Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego łososia Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liście szpinaku

    800 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • szalotka

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • wędzony łosoś

    8 plastrów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • jajka przepiórcze

    8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem zeszklić pokrojoną szalotkę i czosnek, a następnie dodać do niej umyty szpinak i przyprawy. Całość smażyć przez chwilę, zdjąć szpinak z patelni i przełożyć do 8 małych miseczek do zapiekania. Na każdą porcję delikatnie wybić po jednym jajku przepiórczym i piec 2 minuty w temperaturze 180°C. Podawać z plastrami wędzonego łososia norweskiego i cząstkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 12.04.2014 21:32
apetyczna kolacja
Klausia 04.04.2014 15:00
podoba mi się :)
jasiek 24.11.2013 11:25
Idealne śniadanie
arbuzowo 07.05.2013 17:39
ciekawy pomysł na odmienne śniadanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat