Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Za słodkowodnymi rybami nie przepadam. Za dużo ości, by je obrobić. Pewnego razu kupiłem takowego w galarecie zachwyciłem się smakiem tej ryby. Teraz postanowiłem „wymodzić” taką w sosie, który idealnie uwypukli smak.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • sandacz filet

    500 gramów
  • por

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 18%

    500 mililitrów
  • mozzarella w bloku

    100 gramów
  • świeża natka pietruszki

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.

W tym samym czasie marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonym w piórka porem, szklimy na maśle. Dolewamy słodkiej śmietany, lekko redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Usuwamy skórę z sandacza. Tutaj przydaje się palnik do creme brulee. Podgrzewamy skórę przez chwilę i z łatwością usuwamy po kilku chwilach. Kroimy na kawałki.

Sos mieszamy z serem i posiekaną natką.

W naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym, układamy kawałki ryby. Zalewamy sosem.

Pieczemy w 180°C przez 25 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat