Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Za słodkowodnymi rybami nie przepadam. Za dużo ości, by je obrobić. Pewnego razu kupiłem takowego w galarecie zachwyciłem się smakiem tej ryby. Teraz postanowiłem „wymodzić” taką w sosie, który idealnie uwypukli smak.

Składniki:

Składniki:

sandacz filet 500 gramów
por 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
masło 2 łyżki
śmietana 18% 500 mililitrów
mozzarella w bloku 100 gramów
świeża natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym

Filety osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.

W tym samym czasie marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonym w piórka porem, szklimy na maśle. Dolewamy słodkiej śmietany, lekko redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Usuwamy skórę z sandacza. Tutaj przydaje się palnik do creme brulee. Podgrzewamy skórę przez chwilę i z łatwością usuwamy po kilku chwilach. Kroimy na kawałki.

Sos mieszamy z serem i posiekaną natką.

W naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym, układamy kawałki ryby. Zalewamy sosem.

Pieczemy w 180°C przez 25 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak