Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami z kakaową śmietanką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
mleko 350 ml
woda 350 ml
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 2 szczypty
goździki mielone 2 szczypty
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 20 g
jabłka duże 3 szt
śmietana 30% 200 ml
kakao 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami z kakaową śmietanką

Kroki postępowania

1
Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami z kakaową śmietanką foto
2
W misce wymieszać mleko, wodę, cynamon, kardamon, zmielone goździki, imbir, cukier biały i wanilinowy. Dokładnie wymieszać i zalać ryż, przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut.
Krok 2 - Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami z kakaową śmietanką foto
3
W rozdrabniaczu posiekać orzechy włoskie.
Krok 3 - Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami z kakaową śmietanką foto
4
Zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Dodać do jabłek orzechy włoskie i wymieszać.
Krok 4 - Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami z kakaową śmietanką foto
5
Po wyjęciu z piekarnika ryż dodać do niego na wierzch jabłka z orzechami i zapiec bez pokrywki przez ok. 25 minut w 200 stopniach.
Krok 5 - Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami z kakaową śmietanką foto
6
W mikserze ubić śmietanę 30 % z kakao. Wykładać śmietankę kakaową na wyłożony na talerzu ryż.
Krok 6 - Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami z kakaową śmietanką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 03.04.2015 08:23
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak