Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany kabaczek dla jarosza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kabaczek 1 szt
ryż 1 torebka
żółta papryka 1 strąk
kukurydza konserwowa 1 puszka mała
cebula czerwona 1 szt
majeranek 1 łyżeczka płaska
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
papryka czerwona 1 strąk

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kabaczek dla jarosza

Kabaczka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ tworząc "łódeczkę". Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy paprykę i kukurydzę. Dodajemy majeranek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy wydrążonego kabaczka. Każdą połówkę osobno zawijamy szczelnie w folię aluminiową, przekładamy na żaroodporny półmisek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok. 60 min. 10 min. przed zakończeniem zapiekania odchylamy folię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak