Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • ser żółty

    80 gram
  • masło

    1 łyżka
  • pomidory

    4 sztuki
  • mięso mielone

    30 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym foto
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy, zalewamy ½ szklanki wody i chwilę dusimy. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa mielonego.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym foto
Ziemniaki obieramy i gotujemy na pół twardo. Po przestygnięciu kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy na dnie ziemniaki
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym foto
Następnie układamy mięso mielone z pomidorami, ponownie układamy ziemniaki i całość zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym foto
Zapiekamy w piekarniku w temp. 160 stopni C około 30 minut. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 12.10.2013 15:35
fajna zapiekanka, tez robię coś podobnego :)
nutellla 11.10.2013 13:05
mam ochotę
Papryczka 11.10.2013 11:52
smaczne jedzonko
marcia7 11.10.2013 11:41
doskonała zapiekanka
nogawkuchni 11.10.2013 11:31
Bardzo lubię takie połączenie składników jak mięso mielone z ziemniakami, zdecydowanie coś pysznego dla mnie,prezentuje się zachęcająco,z pewnością smakowity posiłek.
hahanka 11.10.2013 11:03
fajna zapiekanka
Barbara/zuza22_85 11.10.2013 10:59
pyszny obiad
Piotr-21 11.10.2013 10:47
bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat