Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, boczkiem, beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

kwiaty i nadzienie ;

  • filet z kurczaka

    1 szt/mały
  • liść lubczyku

    2 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • kolendra mielona

    3 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty
  • cukinia

    4 szt. kwiaty świeże

składniki zapiekanka ;

  • ziemniaki

    4 szt/ duże
  • marchew

    1 szt
  • boczek wędzony

    150 g
  • kalafior

    1/3 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki

beszamel

  • margaryna

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    500 ml
  • lubczyk świeży

    2 łyzki
  • gałka muszkatołowa mielona

    3 szczypty
  • sól morska

    4 szczypty
  • parmezan starty

    4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, boczkiem, beszamelem  foto
kwiaty cukinii myjemy i osuszamy, pierś kroimy w drobną kosteczkę, lubczyk szatkujemy , mięso doprawiamy i mieszamy razem, takim nadzieniem uzupełniamy kielichy kwiatów, i zamykamy płatki tworząc nadziany kwiat.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, boczkiem, beszamelem  foto
Do garnka wkłądamy margarynę i topimy, następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę,ale nie palimy mocno, teraz kolej na mleko, cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje, dodajemy lubczyk i przyprawy.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, boczkiem, beszamelem  foto
Parmezan ścieramy do już gotowego sosu i zostawiamy, mieszamy, całość już bez podgrzewania się połączy.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, boczkiem, beszamelem  foto
Ziemniaki i kalafiora gotujemy razem w osolonej wodzie, na pół twardo, następnie kroimy ziemniaki w plastry, a kalafiora na drobne kawałki.
Ja użyłam dwóch naczyń glinianych, ale mozna to zrobić w jednym dużym, na dno dajemy część sosu, na to warstwa ziemniaków, kalafior .
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, boczkiem, beszamelem  foto
Marchew ścieramy na grubych oczkach, boczek kroimy na drobną kosteczkę i układamy na warstwie kalafiora i ziemniakach, tworząc kolejne, aż do wyczerpania produktów.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, boczkiem, beszamelem  foto
Na wierzch dajemy warstwę sosu, a na nim układamy nadziewane kwiaty cukinii, ja przeznaczyłam po 2 na osobę.Całość zapiekamy ok 45min w tem 180st .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
migotka28 02.07.2014 21:12
pysznie wygląda
kasienka23 01.07.2014 19:11
uwielbiam zapiekanki!
Kuchenka 01.07.2014 18:59
fajne danie
votus 01.07.2014 16:20
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat