Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i cukinią

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • masło

    3 łyżki
  • grzyby leśne

    50 dag
  • cukinia

    1 szt mała
  • mleko

    0,5 szklanki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej

  • masło

    do grzybów
  • bulion drobiowy

    0,5 szklanki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • żółty ser starty

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i ciepłe przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce.Dodajemy masło, mleko, natkę pietruszki i ucieramy na jednolitą masę. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i obsmażamy na rumiano. Dodajemy 5 łyżek bulionu, przykrywamy i dusimy prawie do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy, kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na suchej patelni po ok. 1-2 min. z każdej strony. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego dnie układamy masę ziemniaczaną. Na niej grzyby wymieszane z cukinią. Pozostały bulion mieszamy z startym serem, zalewamy zapiekankę i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 20 min. Zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok. 10 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat