Zapiekanka ziemniaczana wegetariańska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 średniej wielkości
  • pieczarki

    3 duże
  • cebula biała

    2
  • śmietana 18 proc

    250 ml
  • czosnek

    4 ząbki
  • chleb czerstwy

    4 kromki
  • ser żółty starty

    250 gram
  • oregano

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • margaryna

  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana wegetariańska foto
Ziemniaki obieramy, tniemy na mniejsze kawałeczki nieregularne, Śmietanę wlewamy do nie za dużego garnka i gotujemy w niej ziemniaki około 10 minut od momentu zagotowania, pilnując by nie wykipiały.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana wegetariańska foto
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na odrobinie oleju aż puszczą wodę.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana wegetariańska foto
Gdy puszczą wodę i zmniejszą delikatnie swoją objętość dodajemy posiekany drobno czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, całość dusimy aż ziemniaki się dogotują.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana wegetariańska foto
Ziemniaki dodajemy do pieczarek i dosypujemy oregano, całość dusimy jeszcze około 5-10 minut żeby smaki się scaliły.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana wegetariańska foto
W tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy chlebem porwanym na kawałki, aby usztywnić dno zapiekanki i aby pochłonął ewentualny nadmiar śmietany.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana wegetariańska foto
Przekładamy farsz do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy 10 minut, po tym czasie posypujemy zapiekankę serem żółtym i zapiekamy kolejne 10 minut, nie wcześniej, bo ser ma się tylko roztopić a nie stworzyć spieczoną skorupę na wierzchu zapiekanki.
Po tym czasie jest gotowa do jedzenia.
agaK.
Pieczarki można zastąpić innymi grzybkami, np prawdziwkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 24.08.2015 09:23
Takiej nie robiłam jeszcze
pestka 20.08.2015 20:53
bardzo smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat