1 Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, płuczemy i odsączamy dokładnie na durszlaku. Czosnek kroimy na plasterki. W płaskim naczyniu układamy ciasno pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy plasterkami czosnku, solą i pieprzem, układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników. Całość dokładnie dociskamy dłonią do dna, zalewamy śmietaną. Śmietany powinno być tyle, że po przyciśnięciu ziemniaków dłonią, przykrywa ona całość. Jeśli wlejemy za dużo, to ziemniaki nie wchłoną całości i zapiekanka będzie \"pływała w śmietanie\". Czyli: lepiej mniej niż więcej... Pieczemy przykryte folią aluminiową lub pokrywą, w temp. 180 st.C około 40-60 minut. Najlepsza jest wtedy, kiedy pozwolimy jej wystygnąć i podgrzejemy ponownie. Dzięki temu śmietana zostanie w całości wchłonięta przez ziemniaki... Zauważyłam to, kiedy raz jedyny trochę zapiekanki zostało nam na kolejny dzień :-)
2
Zamiast czosnku, który w zapiekance nie jest ostro wyczuwalny, możemy dać gałkę muszkatołową lub sproszkowane suszone grzyby. Zapiekankę jemy, jako samodzielne danie lub tez, ja tak robię, podajemy do pieczonego kurczaka.