Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek z serem smażonym - zapiekanka mało fotogeniczna

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 3 sztuki (pokrojone w plasterki)
mleko 350 ml
białe wino 3 łyżki
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
pieczarki 250 g (pokrojone w plasterki)
Ser smażony 1 pudełko
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek z serem smażonym - zapiekanka mało fotogeniczna

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i posmaruj masłem płytkie naczynie do zapiekania.
Włóż do rondla pokrojone ziemniaki, zalej winem i mlekiem, doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj, mieszając od czasu do czasu, gdy będziesz się zajmować grzybami.
Na średnim ogniu rozgrzej masło i olej na patelni. Włóż pokrojone pieczarki i smaż aż zmiękną, około 3 minut.
Przełóż pieczarki do rondla z ziemniakami, zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania, połóż na to ser smażony. Wstaw do piekarnika na około 45 minut aż będą spieczone na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 05.11.2012 20:29
sprawdziłem -pycha
andrzej10 03.11.2012 19:11
ciekawe danie
reniatka 23.10.2012 11:41
ciekawa
Andysz 15.10.2012 07:09
pycha;]
Adamorek 15.10.2012 00:37
ważny smak
zolzica 14.10.2012 23:52
rzeczywiście mało fotogeniczna, ale często tak bywa, że smak nie idzie w parze z urodą potrawy - na pewno jest pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak