Zapiekanka z ziemniaków i białej kapusty z kiełbaską

Zapiekanka z ziemniaków i białej kapusty z kiełbaską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg (obrane)
  • cebula

    2 duże
  • kapusta biała

    450 g (okrojona)
  • kiełbasa

    200 g
  • ser żółty starty

    4 łyżki
  • tymianek

    1 łyżka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    2 łyżki
  • rosół

    1/2 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól

  • tymianek

  • Natka pietruszki suszona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • olej do smażenia

    i wysmarowania naczynia
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z ziemniaków i białej kapusty z kiełbaską

3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów + kilka kaparów

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10-12 minut, ugotowane zostawiamy na chwilę na sicie by przestygły. Kapustę drobno kroimy, przekładamy na sito i solimy, zostawiamy na 35 minut. Po tym czasie przelewamy wrzącą wodą i zostawiamy by odciekła na sicie. Cebule kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażoną przekładamy do miski. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do cebuli. Na patelnię wrzucamy osączoną kaputstę i dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podduszoną przekładamy do cebuli i mieszamy, przyprawiamy 2 łyżkami natki i 1 łyżką tymianku, odrobiną pieprzu i dokładnie mieszamy (w zależności od tego ile soli użyliśmy do zasypania kapusty wcześniej, sprawdzamy smak całości i w razie potrzeby solimy). Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów, wykładamy połowę ziemniaków, polewamy je 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów z kilkoma kaparami, ziemniaki posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na nie wykładamy kapustę i układamy pozostałe ziemniaki, zalewamy rosołem, polewamy łyżką zalewy z suszonych pomidorów, posypujemy natką, tymiankiem i papryką. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem)przez 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, gorącą posypujemy serem żółtym, przykrywamy i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika by ser się ładnie rozlał po zapiekance.
Zapiekankę dzielimy na porcje, nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi listkami lubczyku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Pani Domu 05.03.2016 15:48
świetna zapiekanka
Wiktoria29 04.03.2016 22:23
ciekawa, takiej jeszcze nie jadłam
ada.la 04.03.2016 22:15
smaczny obiadek
bertpvd 04.03.2016 19:50
Lubię takie połączenie :)
joannaa24 04.03.2016 16:13
Pyszna zapiekanka
Magda60 04.03.2016 14:24
pyszna zapiekanka
Motorek 04.03.2016 13:52
pyszna zapiekanka
marzut 04.03.2016 10:38
Pysznie wyglada
Ola1984 04.03.2016 10:20
Pyszna propozycja ;)
dom-agi 04.03.2016 08:01
Bardzo lubię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat