Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kg (obrane) -
cebula
2 duże -
kapusta biała
450 g (okrojona) -
kiełbasa
200 g -
ser żółty starty
4 łyżki -
tymianek
1 łyżka -
Natka pietruszki suszona Prymat
2 łyżki -
rosół
1/2 szklanki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
sól
-
tymianek
-
Natka pietruszki suszona Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
olej do smażenia
i wysmarowania naczynia
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z ziemniaków i białej kapusty z kiełbaską
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10-12 minut, ugotowane zostawiamy na chwilę na sicie by przestygły. Kapustę drobno kroimy, przekładamy na sito i solimy, zostawiamy na 35 minut. Po tym czasie przelewamy wrzącą wodą i zostawiamy by odciekła na sicie. Cebule kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażoną przekładamy do miski. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do cebuli. Na patelnię wrzucamy osączoną kaputstę i dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podduszoną przekładamy do cebuli i mieszamy, przyprawiamy 2 łyżkami natki i 1 łyżką tymianku, odrobiną pieprzu i dokładnie mieszamy (w zależności od tego ile soli użyliśmy do zasypania kapusty wcześniej, sprawdzamy smak całości i w razie potrzeby solimy). Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów, wykładamy połowę ziemniaków, polewamy je 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów z kilkoma kaparami, ziemniaki posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na nie wykładamy kapustę i układamy pozostałe ziemniaki, zalewamy rosołem, polewamy łyżką zalewy z suszonych pomidorów, posypujemy natką, tymiankiem i papryką. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem)przez 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, gorącą posypujemy serem żółtym, przykrywamy i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika by ser się ładnie rozlał po zapiekance.
Zapiekankę dzielimy na porcje, nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi listkami lubczyku.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)